Voorbeelden van mogelijke problemen met uw hond


  • Uw hond heeft moeite alleen thuis te zijn. Hij uit dit door te blaffen, of door dingen stuk te bijten, of door in huis te plassen en zelfs te poepen.
  • Uw hond is altijd heel erg lief geweest, lief voor u en uw kinderen. En nu gromt hij opeens naar u, en/of uw kinderen. Hij trekt af en toe zijn lip op!
  • Uw hond is erg enthousiast. Maar als er bezoek komt, is hij zo enthousiast dat hij de mensen omver springt! Hij is niet rustig te krijgen. Als het bezoek gaat zitten, kruipt hij op schoot, en blijft aandacht vragen!
  • Uw hond is thuis de liefste hond van de wereld, maar buiten is het een ongeleid projectiel als hij andere honden in het vizier krijgt!
  • Hij blaft, valt uit! U kunt hem nauwelijks houden, en soms schaamt u zich voor de omgeving!
  • Uw hond trekt zo verschrikkelijk aan de lijn, dat u pijn in uw arm krijgt! U heeft wel met hem op cursus gezeten, maar het lijkt wel of de hond alles vergeten is wat hij geleerd heeft!
  • U durft uw hond nooit los te laten lopen, want hij luistert niet naar u. Hij wil met alle andere honden spelen die hij tegenkomt, en tegemoet komende mensen bespringt hij uit enthousiasme. Als u hem roept doet hij of hij doof is.
  • Uw hond gromt naar mensen die in uw huis komen. Als ze doodstil in een stoel blijven zitten, is hij rustig, maar zodra ze opstaan cirkelt hij er omheen, en gromt en zet zijn haren omhoog. U bent bang dat hij een keer het bezoek zal bijten.
  • U heeft meerdere honden, dat is altijd goed gegaan, maar nu vliegen ze elkaar aan. U durft ze niet meer bij elkaar te laten als u niet thuis bent.

Dit zijn enkele voorbeelden, waarmee u naar een gedragstherapeut kunt gaan.
Het zijn gedragingen van uw hond waar geen standaard oplossingen voor zijn.
Soms zijn de gedragingen van de hond aangeleerd. Dat kan door de hond zelf gebeurd zijn, doordat de hond bijvoorbeeld beloond is voor zijn aandachtvragend gedrag (ook negatieve aandacht, mopperen e.d., is belonend voor de hond).
Of de hond heeft een trauma opgelopen. Is bijvoorbeeld heel erg geschrokken op straat, van vuurwerk, onweer, of een andere hond.

Heel veel verschillende redenen kunnen er dus zijn voor het gedrag van uw hond.
Een hond kan ongewenst gedrag vertonen, als hij niet goed heeft geleerd wat zijn plaats in huis is.
De hond is de laatste jaren steeds meer een lid van het gezin geworden, en soms behandelen we hem als een kind.
tray button
play pause